Snygg matta + hundbäddar

Jag har inte velat ha mattor hemma, mest för att jag vill ha det funktionellt och lättstädat.

I förra lägenheten hade vi dock en mindre matta i vardagsrummet. Men den fick aldrig ligga på sin plats, mest pga en dåvarande familjemedlem. Då hade vi bara en hund (nu har vi två) och en katt, en busig Cornish Rex-hona som hette Terror. Hon älskade att ligga lågt på mattan och smyga på vår hanhund Pansar (som om hon inte syntes...), när hon väl blev upptäckt eller Pansar kom nära gjorde hon en rivstart, så att mattan rullade ihop sig. Namnet Terror fick hon för att hon terroriserade oss på allehanda sätt. :-)

Men till saken. Jag har ändrat åsikt lite angående mattor, mest pga akustikens skull. Mattor dämpar ljud, och förhindrar ekoljud. Något man inte vill ha i vardagsrummet när man ser på film med hemmabio (eller bara lyssnar på musik för den delen). Och igår hittade vi en matta från Prado på Nisses GIA-Gården som vi fastnade för.


Matta från Nisses GIA-Gården, passade fint tyckte vi!


I bilden ovan ser ni hundarnas platser, en bur och en svart biabädd. De får förpassas någon annanstans, för vi hittade nya bäddar som gör sig bättre i vardagsrummets färgskala. :-)


Självklart ska de vara funktionella också. Pansar tog plats direkt och verkade verkligen gilla sin nya, mjuka bädd. Godkänd! Dom är köpta på Djurmagasinet.

Pusslandet är över

Två "nattskift" tog pysslandet (pusslandet...) med taktapetseringen. Drygt med mönsterpassningen, att man var tvungen att passa ihop olika bitar för att få kompletta löv. Det har blivit helt sjukt mycket millimetermätande, klippande, ritande, limmande, pusslande, nackvärkande, vilande, läskedrickande, klättra på stegande, musiklyssnande. Jag har t.o.m. lite träningsvärk i höger axel och baksidan av låret.

Jag byggde iallafall ut grundidén litegrann, med lite extra löv i ett hörn. Se resultat här under.


Saxen gick varm...


Vardagsrummet är ett kaos just nu, så det fick bli en bild ur riktigt grodperspektiv.

Tokigt tak

Efter viss tvekan från min sida, så började jag ändå att sätta idén i verket - att tapetsera lite på vardagsrumstaket. Jag är knappt halvvägs, men jag har redan nu rejäl nackspärr efter att mest ha tittat uppåt någon timme. Det var mycket pyssligare än jag hade räknat med, så det får räcka för nu (det kryper i kroppen av för mycket enformigt småpillrande under längre tid). Men det är förhoppningsvis klart till imorgon.


Bildbeskrivning:

1. Förberedelse, fram med tapet, lim, pensel, underlag, sax, linjal, pennor. Först klipper jag ut alla löv lite grovt. Eftersom det är tapet med mönsterpassning, så måste vissa löv pusslas ihop med två bitar för att bli ett komplett löv...
2. Mäter alla löv på väggen var för sig, för att få exakt mått på "pusselbiten" jag sedan klipper ut.
3. Målar kanten på tapeten svart, för att skarven mot väggtapeten inte ska synas. Ett tips är att måla kanten från baksidan av tapeten (som enligt bild), så att man slipper tusch på framsidan ifall man slinter.
4. Pensla lim på bitarna, och sedan är det "bara" att klistra upp. Det är lite pillrigt i och med att vinkeln/hörnet mellan vägg och tak är lite rundad, så "pusselbiten" måste böjas i nederkant.


Tapetsera tak?

I början av renoveringen satt jag mycket på nätet och kikade för att få inspiration. Då fann jag en bild på ett stort rum med vita väggar i grunden, och som hade fått schabloner av bruna löv klistrade (eller så var de målade) i ett mönster som "klättrade" på vägg och upp på taket. Det såg riktigt häftigt ut.

Jag kom och tänka på det inatt när jag funderade lite allmänt på hur vardagsrummet ska vidareutvecklas. Tidigare tapetserades en fondvägg med lövmönster, och som vanligt när det är mönsterpassning så blir det en del tapet över. Lövmönstret huggs ju av uppe vid taket. Så jag undrar hur det skulle se ut ifall man tog överbliven tapet och skar ut endast löven, för att sedan passa ihop bitarna med de löv som är avhuggna..? Fästa dom utmed taket alltså. Gjorde en snabb bildredigering i datorn på hur jag menar.

Kan det tänkas vara något? Kanske t.o.m. bygga vidare på mönstret ännu längre utmed taket? Fast häftigast vore väl om man hade fondtapeten på alla fyra väggar och gjorde på detta sätt - så att hela taket fick en snygg inramning! Fast lövmönstrad tapet på alla väggar... nää, det blir för mycket.


Ur den här vinkeln ska egentligen bladen i taket svänga åt höger, för att det ska se korrekt ut för ögat. Men jag orkade inte redigare noggrannare.


(Vad gör jag uppe kl 06:15? Jag har inte vänt tillbaka dygnet efter nattskiften. Och Jörgen Persson spelade ju precis OS-semifinal i bordtennis. :-) Vilken han förlorade.)

Blixt Gordon!

På tal om de senaste veckorna som regnade bort helt, under ett riktigt busväder plockade jag fram kameran och fotade lite. När det sedan började åska tänkte jag testa mina reflexer, och stog beredd ifall det skulle blixtra. Och ja, på det första försöket lyckades jag fånga en!

Fast med dagens digitalkameror, där man kan fota hur mycket som helst och radera de bilder man inte vill ha, är det inte lika mycket prestige. Jag minns när jag var liten så lyckades min far fota en blixt med en sån där kamera med filmrulle, ni vet... och det tog ju veckor innan han fick veta om han lyckades (fota färdigt rullen och sedan skicka in för framkallning, ni vet...). Teknikens under.


Regnade verkligen katter och hundar, som engelsmännen säger


Det är jag och blixten. Tyvärr tagen genom fönsterrutan, men den blev bra ändå. :-)

Varde ljus, var det ljus?

Hemkommen från ett nattskift, och ledig fram till onsdag - skönt! Det har regnat dygnet runt här i flera veckor känns det som. Hoppas det blir soligt och medelhavsvarmt och molnfritt och grillvädrigt och getingfritt under ledigheten. Det är rätt fint just nu åtminstone, så det bådar gott. Men det vet man ju, när jag vaknar är det grått och regnigt igen. ;-)


Mysig morgondimma ligger tät över "stan" och blockerar den milsvida utsikten...


...som ganska snart löstes upp av morgonsolens värmande strålar.Appropå fint väder. De få riktigt heta dagar vi hade under sommaren fick mina blockljus i köksfönstret att säcka ihop. :-)


Ljusen var dessutom svarta från början, de har blekts ordentligt! Jag hade tidigare andra ljus i köksfönstret, som också de smälte och fick en kul form, se här.Dags att sova, godnatt!

Jakttrofeér

Djur- eller jakttrofeér är inget jag ska ta ställning till här och nu. Men sådana trofeér är väl inget jag skulle skruva upp på min vägg, om det nu inte var i fråga om en designpryl, som dessa roliga!


En flodhäst från Phil Cuttance...


...samt en giraff. :-)


Finns som älg också.
Bilder lånade från Phil Cuttance hemsida.

Svartvitt badrum

Vårat större badrum går, eller ska gå när det är klart, i svartvitt. Vi gör dock bara enklare ingrepp för att lyfta det lite. Men jag skulle vilja byta ut det tråkiga standardbadkaret i vitt vi har, som finns i 95% av alla svenska hem, till ett mer stilfullt sådant med s.k. lejontassar och i gammaldags gjutjärnsstil. Synd bara att de är rätt dyra. Finns dock en del antika gjutjärnsbadkar på Blocket för en "mindre" slant, men de är också i renoveringsbehov...


Grymt läckert badkar i retrodesign från Westerbergs, rek pris fr 11995kr.


Klassiskt badkar nytillverkat i modernare design, snyggt! Från Gustavsberg till priset av 15000kr.


Ett matchande handfat för 7000kr kanske? Från Villeroy & Boch.

Äntligen, tyg!

Vi passade på att besöka Furulunds Modetyger i Västerås när vi ändå hade lite ärenden där. Jag har själv varit in två snabbsvängar själv, men det är svårt att hitta något när man inte har sambon med sig att diskutera och bolla funderingar med. Men nu var vi där tillsammans och hittade äntligen ett tyg vi båda fastnade för och vill ha framför vårat garderobssystem. Jag har ingen aning om vad det är för sorts tyg, men materialet är glatt och svalt, lite sidenkänsla fast tyngre.

Men sen var det där med att sy... Får se om man kan leja bort jobbet. ;-)


Snyggt tyg från Furulunds Modetyger, 149kr/m

Dörrfönster

Hamnade på en inredningsblogg, Jennys Hus, där jag blev lite inspirerad till att sätta in frostade fönster i badrumsdörrarna. Men grejen är att de dörrfönster jag hittills sett kräver en dörrtjocklek på 4cm, och våra innedörrar är bara 3.5cm! Ska leta vidare... annars får jag väl försöka lösa det efter eget huvud.


Lundbergs har dörrfönster, som dock kräver 4cm dörrtjocklek (våra är 3.5cm)

Bild från Lundbergs

Känner mig låst

Sitter och surfar runt lite sporadiskt och hoppas finna något tyg att hänga framför garderobssystemet och gardiner, men det är svårt. Jag har svårt att måla upp en bild av hur färgsättningen ska vara i sovrummet, och vilka mönster som ska användas. Grunden är mörkbrun och vit, men det måste livas upp med lite mönster och färg för att inte bli allt för stramt. Det står stilla och jag känner mig låst. Jag har hittat lite trevligt som jag gillar, men inget som jag verkligen fastnar för och får den där känslan att "det där skulle sitta som fisken i handsken!" av...


Veckbandsgardin "Barock" och keramikkrukor från Jotex


Överkast från Haléns och panelgard "Monstrea" från Jotex


Kudde "Monstrea" och tyg "Peihkonlehti" från designonline.se


Tyg "Rusarebo" från Jotex och tyg "Latvassa korkealla" från designonline.se


Follow tendency
RSS 2.0
BlogRankers.com

Shopping och Mode
Blogglista.se
Reggad på Commo.se
Bloggparaden
Hem & Trädgård bloggar
Topplista Favoritlistan.se