Övergivna platser, Del 1; interiör

Har du hört talas om Urban Exploration? Det innebär utforskande av övergivna byggnader och verksamheter som ofta, pga att de inte längre anses ha något ekonomiskt värde, lämnats åt sitt öde och blivit bortglömda där de förfallit av sig själva.
"Urban Exploration" betyder "Tätortsutforskning", och namnet kom av att denna företeelse startades av några ungdomar i en tätort i Australien som undersökte stadens kloaker. Ofta innebär det att urban explorers gör sig skyldiga till brott, t.ex intrång på obehörig mark. Men många har samtidigt en hederskodex som säger att besöket inte ska lämna några spår efter sig. Måste man forcera en dörr t.ex ska det ske så omärkligt som möjligt.

En urban explorer som har denna hederskodex är Jan Jörnmark. Han har skrivit 2 böcker i ämnet, och har besökt en otrolig mängd häftiga platser. Han har en hemsida full med bilder från övergivna platser, som kompletteras med en massa intressant historik. Jag tänkte att jag skulle posta en del bilder från hans utforskningar i 2 delar:

Del 1: interiör
Del 2: industri & anläggningar


I Tulseboda Brunn byggdes 1908 ett hotell. Och förmodligen under 60-70-talet tapetserades taket, vilket matchades med garderoben...


Företaget Nohabs direktionsvilla, numera förklädd till Gransäters dansrestaurang, hade en dusch.


Tjugofyrans vägrestaurang ligger i Drakabygget längs väg 24. Retrolampa... och trä överallt.


Floating Restaurant Sea Palace. En flytande restaurang som kom till Gbg från Shanghai 1992. Affärerna gick dåligt efter några år och draken seglade runt i Europa...


...men mötte tydligen ingen lycka någonstans, konstigt nog, och kom tillbaka till Gbg 2002. Står nu öde. Otroligt detaljrik inredning!


Som vanligt i mellansverige är mindre orter väldigt beroende av sina industrier. När industrier fallit, så har folk flyttat bort och lägenhetsbyggnader blivit tomma. Liksom i Pålsboda. Öppen planlösning?


"I de belgiska skogarna finns hemligheter som får oss svenskar att tappa andan." T.ex slottet Chateau Miranda.


Ofattbart tak. Förstå att det här är övergivet och förfallet.


Den lokala adelsfamiljen Liederkerke de Beaufort huserade i slottet som byggdes mellan 1850-1907.


Svenska företaget Yxhult-Ytong producerade bl.a betongblock som senare skulle visa sig vara kraftigt radonhaltiga. Här syns styrelserummet... 1955.


Tänninge Hotell i Tänndalen, Härjedalen, har stått tomt sedan 2002.


Det är som om ett obotligt virus har slagit till, som i filmen 28 Days Later. Spöklikt.


Turisthotellet Marstrand, byggd 1910, har inget isolerings- eller värmesystem. Eftersom det bara användes 3 månader om året - Juni, Juli, Augusti.


Men det stog sig i 90 år. Det här är säkert ingen lampa man kan finna på blocket.


Under 1970 startades ett blomhandelsföretag kallat Buketten utanför Eskilstuna. Undrar om inredningstrenderna var trä, grönt och blommigt, eller om det bara var en koppling till företaget? Kylskåp, dörrar, glasrutor, kakel - ALLT var blommönstrat och grönt!


Flottbasen Karosta vid den lettiska kusten. Makalös byggnad med makalöst tak.


Alla bilder och historik lånade av Jan Jörnmark. Se hans sida för mer bilder.

Kommentarer
Postat av: Proforma

Chateau Miranda är utsökt vackert. Yänk att få hoppa tillbaka till den tiden då det var liv och rörelse i slottet, fått vara med en dag och sett hur de levde!

2008-12-03 @ 07:22:37
URL: http://proforma.blogg.se/
Postat av: dan

Är ganska intresserad av UE själv. Nu var det flera år sedan man undersökte dom övergivna byggnaderna i Staden Grängesberg - otroligt intressant att hitta övergivna hus och byggnader!

Finns ett helt forum på flashback.info som folk postar olika UE Destinationer! Checka in vettja!

2008-12-03 @ 08:58:06
URL: http://mintungaslant.wordpress.com
Postat av: Jerry

Proforma: Det hade det varit. Fast jättemycket liv och rörelse vet jag inte om det var, var bara en familj som bodde där. Med lite hemhjälp får man väl anta, heh..



dan: Jodå, där har jag varit in och kikat en del, finns en hel del godis. Grängesberg, ja.. industrins kokpunkt, som när den föll lämnade tomhet efter sig.

2008-12-03 @ 17:42:43
URL: http://tendency.blogg.se/
Postat av: Daniel

Jörnmark är lätt en av de bästa (om inte den bästa) föreläsare jag haft på universitetet.

Aldrig har Ekonomisk historia varit så underhållande.

2008-12-03 @ 22:19:53
Postat av: Karin

Jag hade aldrig hört talas om Urban Exploration innan, men nu lär jag googla efter mer! Mycket fina bilder som visades. Den där lampan hade gärna fått flytta hem till mig!

2008-12-04 @ 08:51:57
URL: http://timmerhus.blogspot.com/
Postat av: Jerry

Karin: Kul att du upptäckt något nytt! In och kika på Jan Jörnmarks hemsida, den är bäst av de (svenska sidor) jag sett hittills, med massor av platser/bilder/historik. :-)

2008-12-04 @ 18:59:18
URL: http://tendency.blogg.se/
Postat av: camela

Fantastiska bilder! Har hittat många nya resmål här! Så vackert !

2010-10-05 @ 23:46:33
Postat av: Ronja

Jag hoppas att du fortsätter med att uppdatera din blogg - den har verkligen potential :)!

2012-03-18 @ 19:01:40
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback