Övergivna platser, Del 2; industri & anläggningar

Här kommer den andra delen med bilder tagna av Urban Explorern Jan Jörnmark. Vad Urban Exploration innebär kan du läsa i Del 1.

Jan Jörnmark har skrivit 2 böcker i ämnet, och har besökt en otrolig mängd häftiga platser. Han har en hemsida full med bilder från övergivna platser, som kompletteras med en massa intressant historik. Jag tänkte att jag skulle posta en del bilder från hans utforskningar i 2 delar:

Del 1: interiör
Del 2: industri & anläggningar

Nedlagda industrier känns aktuellt nu i och med den ekonomiska krisen som orsakar alla dessa varslingar runtom i Sverige. Mitt företag varslade 35 personer om uppsägning, vilket ledde till att 20 personer fick gå nu i veckan. Jag klarade mig denna gång, men hur blir det vid nästa vända? Krisen är inte över ännu. Så att titta på bilder på nedlagda industrier känns gripande. Speciellt då många av Jörnmarks bilder är tagna i Bergslagen, där jag bor, och där industrin alltid varit ett bultande hjärta - som dock fått en hel del infarkter. Under 1900-talet var Bergslagen den svenska industrins moder, men nu är många tidigare framgångsrika industriers byggnader förfallna. Som ståtliga monument står de där med en anrik historia att berätta, övergivna och bortglömda...


Grängesberg. Ett gruvområde där det bröts malm. Gruvhålet åt sig allt närmare byggnaden och marken ansågs för osäker. Där lämnades den åt sitt öde. Marken rör sig och monumentet sjunker sakta ner i graven.


Västerås ångkraftverk byggdes 1916. Och hade 1937 Europas största panna som eldades med kol, med fruktansvärt smutsig luft som följd. Under 60-talet konkurrerade oljeeldade kraftverk ut kolen och i Västerås har byggnaden stått relativt tyst sedan 70-talet. 1990 upphörde all kvarvarande produktion.


Telefon av äldre snitt. Ansvarsfullt jobb med en hel del mätare att hålla reda på.


Hjorthagen hade ett gasverk där verksamheten lades ner 1974. Och sedan dess har det stått helt orört.


Byggnaden på bild är en s.k. gasklocka. Och upplevelsen inuti måste vara mäktig. Tänk att gå omkring på dessa brädor!


Titta ner...


Under 80-talet bröt en sommarlandboom ut i Sverige. Men konkurransen var hård och många gick i konkurs. Sommarlandet i Bohuslän klarade sig inte och står övergivet.


Sommarland i Jönköping gick samma öde till mötes under den förra stora ekonomiska krisen i Sverige, i början av 90-talet. En av toalettstäderskorna hette Nina Persson, sångerska i Cardigans, som är aktuell med soloprojektet A Camp.


Var leder denna igenvuxna väg? Till nöjesparken Dadipark, som ligger i Belgien. Den är en av landets äldsta och var en av landets mest besökta.


Men den blev omodern, en pojke fick armen avsliten i en "raketbåt", besöken dalade och sista säsongen blev 2002.


Sitges Terramar i Spanien är tydligen Barcelona-traktens häftigaste badort, med lägenheter i prisklasser som får en att falla omkull. Som en kontrast finns där också en övergiven racerbana som började byggas 1920.


1923 var autodromen klar och för första och enda gången gick Spaniens Grand Prix här. Bilarna körde 200 varv i (då) otroliga 200km/h. Efter detta race var det i princip slut, bolaget som drev banan gick i konkurs...


Alla bilder och historik lånade av Jan Jörnmark. Se hans sida för mer bilder.


Vad för minnen kommer den nuvarande krisen lämna efter sig? Volvo-fabriker?

Kommentarer
Postat av: Ronja

Sånt där är så spännande! Jag och Matilda brukade gå till ett övergivet hus här i Sura, som vi kallade Kråkhuset. Men det har dem rustat upp nu, och någon har flyttat in. :(

2008-12-12 @ 07:05:14
URL: http://ronjahonkala.blogg.se/
Postat av: Arandur

intressant.

Besök gärna min fotoblogg och kolla intressanta bilder :D



/Arandur

2008-12-12 @ 07:11:39
URL: http://arandur.blogg.se/
Postat av: Nettan

fan, tänk om min blogg kunde vara lika spännande som din..

2008-12-12 @ 09:26:14
URL: http://nightmaresofyou.blogg.se/
Postat av: Eva-Lena

Tack för din lilla rundvandring. Jätte läsvärd blogg!! Ja man kan ju undra vad som lämnas efter denna finanskris. Gott att höra att du inte blev drabbad av nedskärningarna. Idag hade vi en på lagert som fick sin uppsägning pga vikande orderingång, snacka om en fin julklapp :o( Kände verkligen med honom!! Ja, man kan ju undra vad näsa steg är. Vi har ju två nya anställda i år på innesälj och jag kan ju säga att stämningen inte var den bästa idag. Än är det nog ingen fara men fortsätter detta så kan det även drabba oss på sälj :o(



Nä, usch vilken deppig kommentar det blev idag. Nää, nu får vi tänka positivt. Det är snart jul :o)



Kram på dig / Eva-Lena

2008-12-12 @ 19:37:02
URL: http://lisselgard.blogg.se/
Postat av: Jerry

Ronja: Aja baja. :P Kråkhuset, ey. Vilket hus är det då?



Arandur: Tackar. Okej, ska kika in!



Nettan: Det mesta handlar väl ändå om intresse. Det finns nog väldigt många som tycker att min blogg är ospännande. :)



Eva-Lena: Idag fanns lappar på jobbet med info ang uppsägningarna. Där stog också något i stil med "Men vi håller fortfarande koll på marknadsläget och vi måste lägga nya varsel om det inte vänder". Javisst, väldigt trevliga julklappar till de som blir sparkade... t.ex en snubbe på jobbet som ganska nyligen har köpt hus. Bra tajming. Får verkligen hoppas att vinden om inte vänder, så åtminstone stannar av.



Man måste inte alltid skriva positiva kommentarer! ;-) Kram!

2008-12-13 @ 01:36:51
URL: http://tendency.blogg.se/
Postat av: Carina - inspirera

Väldans spännande! Det är ju klart att det finns massor av byggnader som "bara står". Kul att någon har ork att titta närmare...



Du har något att hämta hos mig!

2008-12-13 @ 11:56:02
URL: http://inspirera.bloggsida.se
Postat av: Jerry

Carina - inspirera: Jaha, ojsan hoppsan! Det får jag tacka så mycket för! :-D

2008-12-14 @ 00:46:14
URL: http://tendency.blogg.se/
Postat av: e

tjena, ville bara säga att stockholms gasverk inte alls la ner 1974.. kanske sitter jag här just nu i väntan på nedläggning (prel datum november 2010)

simma lugnt

2009-10-21 @ 06:39:48
Postat av: Jerry

e: Jaså! Uppgifterna fick jag från fotografen av dessa bilder..

2009-10-21 @ 23:05:14
URL: http://tendency.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback