Himlaporten öppnad

I köket fanns en stor, ful lysrörsarmatur monterad i taket. Lyste bra, men jag trivs inte med det kalla och sterila ljuset som lysrör ger. Så den plockades ner och nu sitter det två spotlightsarmaturer i kökstaket istället.

Funderade på att slänga lysrörsarmaturen, men kom på att jag kunde installera den i skrubben, istället för den 25W glödlampa som satt där och småfes! Nu har vi ordenlig belysning, i det lilla utrymmet. Det är som att kliva in genom himlaporten. ;-)


Himlaport eller en vanlig skrubb? Där står förresten mina isdäck på grymma rallyfälgar, som är till salu (se annons).


Lite bättre belysning än den lilla glödlampa som tidigare försökte lysa upp utrymmet.

Vad önskar jag mig från Bygghemma?

Bygghemmabloggen med Claudia har anordnat en tävling, eller ett lotteri kanske man ska säga. Först tar man sig en titt på Bygghemmas Julklappstips, bläddrar bland alla trevliga varor och skriver sedan en önskelista med 3 varor i Claudias aktuella inlägg! Därefter väljs (lottas?) en vinnare som får en av de önskade varorna. :-)


Jag hade inte ALLS svårt att bestämma vad jag ska önska mig. Men jag har ju oturen att aldrig vinna något dock... Men vad perfekt det vore med något i min lista nu när man håller på och fixar i nya lägenheten!


Ett måste för hemmafixare och när man pysslar & renoverar är en skruvdragare (länk). Vilket jag faktiskt inte har! Jag har alltid använt vanlig mejsel och handkraft till skruvande och en ärvd gammal borrmaskin för borrning. Maskinen gick dock sönder för något år sedan med en *poff!* och ett moln av vit rök... Därefter har jag alltid lånat skruvdragare av svärfar.Ett annat måste är en slagborrmaskin (länk). Betongväggar och tak borras med glädje med en sådan, som en varm kniv i smör. En sådan har jag också lånat från svärfar, då han har en rejäl slagborrmaskin vid namn Hilti.


En grej som ibland kan komma till användning är en varmluftspistol (länk). Vare sig man vill krympa krympslang vid egna kabelskarvningar, lossa dekaler från rallybilen eller torka håret VÄLDIGT snabbt, så är en varmluftspistolen en hjälpsam manick!

Bilder från Bygghemmas hemsida.

Ritning över 2:an

Här ser ni en ritning över vår nya lägenhet. Det är en 2 r.o.k om 62,5 kvm. Blir en liiiten skillnad mot vår nuvarande 4 r.o.k om 101,5 kvm - boendeytan krymper med 39 kvm! Men innan 4:an bodde vi i en annan 2:a, så det ska gå. Men lite trångt blir det. Större balkong får vi iallafall. ;-) Inte lika trevlig utsikt dock...

Den blåmarkerade dörren skulle jag egentligen vilja bomma igen och göra en vägg av, eftersom den inte ska användas - det kommer att stå garderober mot den väggen i sovrummet. Men vi har redan lagt mer pengar på minirenoveringen än tänkt ändå, så jag ger mig inte in i något sådant projekt. Nu vill vi bara bli klara.

Billig garderobslösning i nya 2:an

Plats för kläder skulle ha blivit ett väldigt stort problem i den nya lägenheten, där det bara finns EN garderob i sovrummet. Att gå från det här...


...till det här...


...går ju inte för sig!

Vi ser inte den här lägenheten som ett permanent boende för all framtid, utan mer som en övergångslägenhet tills vi rör oss vidare till ett boende som känns mer rätt. Men plats för kläder behöver vi alltså i nya, så vi köpte 2 stycken av den billigaste garderoben på IKEA - Bodö. En sak jag gillar med de är att de är öppna. Det blir bekvämt att hänga in och plocka ut kläder.

Sambon började skruva ihop garderoberna och när hon var klar med den första och den ställdes upp mot den vita väggen så kände jag att "Vafan, det ser inget vidare ut. Vi har en massa vit färg över, varför inte måla trähyllplanen vita?!". Sagt och gjort, vi började måla. Vi orkade inte skruva isär den ihopskruvade, så den målades stående (lite pillrigt, men det gick).


Ena garderoben målas innan den skruvas ihop, lite smidigare..


Den andra hann vi skruva ihop innan idén om målning. På bilden har bara ett lager färg hunnits med, men vilken skillnad! Ser nästan stiligt ut. Inte blir det sämre iallafall. :-)


Jag glömde riktiga kameran hemma... var är hemma förresten? Vi står mitt emellan två lägenheter. Men 15e Dec är ju det officiella datumet. Äsch, lika bra att säga 4:an och nya 2:an, så att folk hänger med. Anyhow, bilderna är tagna med en dålig mobilkamera.

Lackad fanér, f*ckin disappear!

Nu är alla innerdörrar målade vita. Det gör en sån stoooor skillnad med vita dörrar istället för original lackad fanér. Och när lägenheten dessutom är helvit var jag tvungen att måla om. Dock valde vi fel nyans, de blev mer grädd/gulvita än vi hade velat. Jag funderar på att plocka ner dörrarna och måla dom en gång till, med en vitare vit. Vet inte om jag orkar..

Ni som har följt bloggen sen start kanske minns vårat missöde när vi målade dörrarna i 4:an (se blogginlägget om det)... Nu har dörrarna slipats ner ORDENLIGT, och de stängs utan att ta i någonstans, working like a charm!


UPDATE: Nu har dörrarna målats ännu en gång, med en vitare vattenbaserad färg. :-) Eftersom oljefärg tenderar att gulna med tiden kunde jag inte leva med tanken att dörrarna skulle bli mer gräddgula än de redan var!


Oljebaserad färg används för att inte fanérn ska lysa igenom. Fastän jag stog i god ventilation kände jag mig lite yr av färglukten, fick en tryckande känsla på båda sidor om skallen. Undrar om det är bra. :-SSlipningen av dörrarna gjordes med min nyköpta planslipmaskin från ClasOhlson, köpte ett demoex för endast 99,50kr (Black&Deckers motsvarighet kostar 499kr)! Det är ett riktigt bra pris för en sådan maskin, även om det inte är en "märkesmaskin" (Cotech). Köpte även en sticksåg, också den ett demoex, för billiga 114,50kr (Black&Deckers kostar 749kr)! De båda fungerar utmärkt, och garantin gäller även på demoex. :-)

Appropå lackad fanér som jag inte gillar. Teak verkar ha blivit lite på modet, jag förstår inte.. hur och varför?


Fyndade maskiner på ClasOhlson, en planslip för 99,50kr och en sticksåg för 114,50kr.

My family

Två av hundarna har synts lite på några bilder då och då, valpen har nog dock inte synts något på bloggen ännu? Så jag tänkte att jag kunde skriva ett inlägg om mina hundar som dyker upp på bilder ibland.


Vi har tre hundar. Sambon, Sara, tränar och tävlar med hundarna, se hennes träningsdagbok här.

Lina (tik), 5 år, från Badazz Kennel. Hon är numera pensionerad från tävling pga en obotlig nervsjukdom (Ataxia, se video), hon har tidigare tävlat lite i agility bl.a. Är en otroligt trevlig och bra hund, är mogen till sättet och är "mamman" i hemmet.


Pansar (hane), 4 år, från Conviction's Kennel. Han tränas och tävlas i bruks & lydnad (se träningvideo). Världens goaste hund! Älskar att ligga och skeda i vår säng (när han får tillåtelse) sena morgnar med mig. Barnslig och alltid på alerten.


Peanut (tik), 9 månader "valp", också från Badazz Kennel. Hon är troligtvis en upcoming star - hon är otroligt lättlärd (se träningsvideo). Hon är ännu inte så gammal och fortfarande väldigt valpdryg, allt hon ser plockas upp i munnen osvosvOSV. Otroligt energi, på både gott och ont. Söt liten nöt!


Alla är sådana här livsfarliga mördarhundar ni läser om i de aldrig förvridna tidningsartiklarna, American Staffordshire Terrier. Det är en hundras som har fått oförtjänt dåligt rykte, men samtidigt ska inte dess historiska ursprung förnekas. Ursprunglig avel som samtidigt skapat en av de människogladaste hundarna, vilket ofta är en missuppfattning folk har att de inte är.


Såhär kan det se ut när valpen och hanen busar. :-) Det ser värre ut än vad det är, så jag sätter text på bilderna för att de inte ska användas utan lov i något annat syfte där de kan uppfattas fel. ;-)

Lite lek och bus!Skräckslagna. :-)

Puppy from hell!

När jag för några dagar sedan målade väggarna i nya köket hamnade spillfärgen i en burk som stog på golvet. I förrgår gick jag över till nya lägenheten med hundarna och såg att färgburken hade vickat omkull och det låg färg på golvet. Typiskt. Hämtar papper på toa och när jag kommer tillbaka efter 3 sekunder har lilla "valpens" morrhår plötsligt blivit vita och hon är vit kring nosen!

Öppnar munnen på henne och ser vit färg - börjar gräva med fingret, hon kväljer och upp kommer en smetig sörja. Jag gräver en stund tills jag fått ut allt, in med henne i duschen och spolar rent munnen. Hon blev aldrig dålig och mår bra. Men jäkla valp, hon är och måste vara på ALLT, helt otrolig. Det är gulligt, men väldigt valpdrygt... Men hon växer väl upp hon med. :-)

Lagan gör det vita vitare

En bänkskiva i köket var riktigt ful i nya lägenheten, det var en svartmålad träskiva som blivit missfärgad och var väldigt sliten. Så bänkskivan Lagan från IKEA inhandlades, sågades till i rätt längd och monterades. En ny, fräsch laminatskiva, som dessutom nyansmässigt matchade perfekt (ren tur) med skåpen och väggen! Tyvärr glömde jag fota den gamla skivan, så ni kan inte se skillnaden mot tidigare - men den är stor. Mycket vitt blir det..


Ny, oanvänd kyl/frys från Bosch, blir lite utrymmesskillnad mot tidigare! Luckorna till överskåpen är fräscha och har bytts ut av tidigare ägare, annars brukar original dragluckor oftast sitta kvar.


Bänkskiva Lagan från IKEA monterad. Ett gammalt 1-vägs vägguttag ska bytas ut mot en ny, 2-vägs.

Gjorde jag köparen extra glad?

I oktober någon gång fick jag ett kuvert innehållande ett fint hälsningskort och rikscheckar från mina snälla f.d. arbetskamrater. Den hade jag liggandes på mitt hörnskrivbord jag tidigare hade. Vi hade två likadana hörnskrivbord i datarummet och de båda såldes för några veckor sedan (till olika personer), och nu hittar jag inte kuvertet! Jag har kollat överallt där jag kan tänkas ha lagt det utan resultat. :-( Det vore förjävligt om kuvertet råkat hamna i någon skrivbordslåda och följt med köparen. Då kan man säga att köparen fick betalt för att hämta skrivbordet...

Förhoppningsvis dyker kuvertet upp under flytten. För jag kan inte tänka mig att jag som är så noggrann har råkat skicka det med något av skrivborden! Jag har förhoppningsvis bara lagt den på ett säkert ställe som jag inte minns (kan vara lite tankspridd ibland). :-)

Första bilderna från 2:an

Här kommer de första bilderna från nya lägenheten, även om de nu inte visar särskilt mycket... ;-)

Pusselbitarna faller på plats och lägenheten är strax inflyttningsbar. I köket har väggarna målats om (från vitt till vitt), en del skåp har fått vit färg inuti, taklampor har skruvats upp och en ny bänkskiva har sågats till och monterats (bilder kommer senare). Ovanför diskbänken finns ingen belysning, så dit ska el först och främst dras. Förutom dessa saker har det gjorts ett hål i diskbänken, se nedan.


Här ska vår bänkdiskmaskin stå. Dock finns inga uttag vatten till/från diskmaskin på ovansidan av diskbänken, utan undertill. Och istället för att köpa ny blandare med uttag ovantill...


...bestämde jag att vi skulle göra hål i bänken så slangarna kan dras undertill. Mätte och ritade ut var och hur hålet ska bli. Tejp användes för att hålla borren på plats. Efter borrningen hade hålet fula, vassa kanter, som filades jämna och fina.


I den lokala elbutiken fick jag tips om att klä in hålet med kabelhölje för att slippa skav mot slangarna. Använde vanlig lampsladd. Limmade dessutom fast höljet, så att det nu också fungerar som en "fuktspärr" - att vatten på bänken inte rinner ner. Inte jättesnyggt, men funktionellt (och det syns ju inte bakom diskmaskinen).

Bloggförändring 20091125

Nu kommer en brytningspunkt i denna bloggs historia. Bloggen har handlat om den 4 rok vi fortfarande bor i. Men den 15 Dec ska vi som sagt vara utflyttade, då blir vi bosatta i vår nya 2 rok istället.

Jag har fixat en ny rubrik här till höger, kallad "NYA lägenheten" tills vidare. Där under kommer jag att samla kategorier som för 4:an, rum för rum. För hädanefter kommer det nog inte att bli så mycket mer fotande i och bloggande om 4:an, utan nu går bloggandet över till den nya 2:an istället.

Jag vill dock påpeka att tanken inte är att fortsätta blogga om det egna boendet i någon större utsträckning, eftersom det inte kommer att ske så mycket i den... Kanske tar jag upp bloggandet mer på allvar när man har en stadig inkomst igen och kan spendera pengar på förändringar. ;-) Men det kommer bilder på hur det ser ut.

Black or White

Nu har det gått en tid sedan vi lade ut lägenheten till försäljning och det har varit rätt en rätt intensiv tid.

För att dra tillbaka klockan en tid och kortfattat summera: Många visade intresse och flera kom för att titta på lägenheten, där några var väldigt intresserade och en budgivning kom igång. Vi hade satt ett lågt utgångspris, men buden gick högre än vi räknat med. Vi kom till en bra lösning med en tjej som bor i grannhuset, hon och döttrarna behövde större boende. Papper för vår nuvarande 4 rok skrevs i veckan och den 15e december satte vi som datum för ägarbyte.

Eftersom vi fick lite mer betalt än vi räknat med har vi lagt en liten slant till en "minirenovering" av nya lägenheten (2 rok). Hela lägenheten har vita väggar och är rätt fräsch, men just köket var slarvigt målat - så det målade jag om, till vitt igen för att göra det enkelt (och billigt, hade vit färg). Vi har slipat alla dörrar (lackad trä) och de ska målas vita. Har burit över lite prylar och installerat en del belysning. Har pysslat med en massa småsaker som behövdes fixas. Jag ska inte tråka ut er, men more to come... Det är kul att se saker falla på plats och jag får väl uppdatera bloggen med bilder från nya lägenheten senare. :-)

En till grej jag har hunnit med syns på bilderna nedan. Ung Drill-ramen från IKEA, som vi har satt spegelglas i, är svart från början. Men jag tänkte att den skulle göra sig bra som vit mellan de vita dörrarna. Vilket den gjorde, tycker det blev kanonsnyggt! Men som vit kommer den att försvinna i de vita väggarna i nya lägenheten... hm.


Ung Drill-ramen från IKEA fick vit färg. Snyggt?! I say YES.


Vad säger ni, Black or White - vilket gjorde sig bäst? Se hur det såg ut tidigare för att jämföra.


Om ni nu fick Michael Jacksons "Black or White" i huvudet och vill se den klassiska videon, klicka här. ;-)

TILL SALU!

Nu är det officiellt, lägenheten finns på Blocket - se annonsen. Kom och köp! :-)

Synd att man bara kan lägga in 6 bilder på Blocket, men jag har ju å andra sidan skrivit upp denna bloggadress i annonsen, och här finns det ju en del bilder... De som valdes ut att representera blev följande:
Vid försäljning medföljer mörka rullgardiner, garderobssystemet (inkl tyget) samt ev garderobsbelysningen i sovrummet, klaffbordet i köket, klädhängare och draperi i entréhallen, insynsskyddet (vit gardin) i stora hallen, och även viss annan belysning om det finns intresse.

Bara en timme efter att annonsen hade publicerats var den en person i grannhuset som visade intresse. Kul! Vi får se ifall fler hör av sig!


Ps. Får se om jag orkar lägga in före- & efterbilder på lägenheten i veckan, sådant är ju alltid kul att se tycker jag! Jag kan inte lova något dock, jag har en hel del att göra nu...

Skogstokig?

Nu har det rensats färdigt i lägenheten... tror jag. Har iallafall gått igenom alla rum och utrymmen och slängt/sålt iväg allt vi inte behöver. Nu är det bara vindsförrådet som återstår, men det är inte prioriterat, det tar vi vid flytten. Nu ligger prioritet på att få lägenheten ut på annons! Har tagit bilder på alla rum, därför blir det några opersonliga inlägg för att komplettera kategorierna med lite översiktsbilder osv.

Och här nedan följer bilder på hur datarummet ser ut.


Fototapeten "Autumn Forest".


Samma sorts laminatgolv (lagd för 2 år sedan) löper ut till den röda entréhallen.

Översikt kök

Jag har nog inte lagt in någon översiktsbild av köket från detta håll. Beror nog på att det är långsmalt och inte visar så mycket, väggmålningen syns ju t.ex inte. Ny (2007/2008) fullstor kyl och frys från Elektro Helios med förvaringsskåp upptill.


Översikt.

Standardbadrum

Vi har två badrum, där det ena är lite mindre och har en duschkabin. Vi har inte förändrat någonting i detta badrum, men jag lägger in en bild i försäljningssyfte så att intresserade kan se hur det ser ut!

En värmeslinga finns för handdukar och el är indraget, men inte förberett, till tvättmaskin (förberedd elanslutning finns i det större badrummet).


Svårt att få en bra översiktsbild i mindre utrymmen när man inte har ett vidvinkelobjektiv..

Sovrum & dressingroom

"Master bedroom" är iordningställt nu också. Kan väl inte säga att det är riktigt klart eftersom det skulle behövas lite inredningsdetaljer för att ge det där sista lyftet, det är rätt avskalat som det är nu... rätt tomma väggar bl.a. Men det är åtminstone fräscht och presentabelt inför försäljning... och då är väl väggar som ej är sönderspikade/skruvade bra!

Så här nedan följer lite bilder runtom rummet, vilket har saknats tidigare eftersom det inte var klart. Och garderoben syns här i sin helhet. Tillräckligt med plats för våra kläder och lakan iallafall. :-) Kommer att sakna ett sådant här kombinerat sovrum/dressingroom i nya lägenheten - där det bara finns EN ENDA garderob i sovrummet.


Sovhörna.


Lägenheten ligger högst upp i "stan", med en milsvid utsikt. Balkong i anslutning till sovrummet.


Garderoben som ni sett den tidigare. Fotöljen har fått tagit plats istället för en hylla med tv som nu har plockats bort.


Sesam, öppna dig. Där den högra klädstegen står har det lämnats plats för ytterligare hyllor om det mot förmodan skulle behövas!


Ett dressingroom är väl inte fulländat utan byxhängare?

Vardagsrummet städat och med ny soffa

Idag körde vi iväg ett rejält lass med saker till återvinningsstationen. Bl.a hade vi en bänk och ett bord i gjutjärn och trä på balkongen som vi inte ville ha kvar. När vi lastar av de från släpet och ska slänga det så stannar ett pensionärspar till och frågar "Ska ni verkligen slänga de där fina möblerna?". Frågan ledde till att de tog grejerna. :-) Vi erbjöd att frakta de med släpet, men de tackade vänligt nej. Och i iskall snöstorm stog gubben och skruvade isär bordet, så att det skulle få plats i bagaget på deras bil...

Nåväl. Nu när hemmet har rensats upp ordentligt (återstår en del dock) kunde jag äntligen få i ordning vardagsrummet, så att jag kunde fotografera hur det ser ut med nya soffan! Foton som sedermera kommer att användas i säljannonsen som lär (måste) dyka upp innan den här månadens slut.


Se vad mycket golvyta som frigjordes med den nya, mindre soffan. Det är dock lite större än vad som går att fånga på bild (med mitt objektiv).


Inga större förändringar har skett, förutom soffan då, men bl.a belysningen bakom soffan har skalats ner i storlek. Kika i ett äldre inlägg och jämför nu och då.


Keramikvasen har bytt placering.


Taktapetseringen.


Skönt med vardagsrummet presentabelt igen. Nu återstår bara resterande rum. ;-) Men det kommer.. det jäktas, det röjs, det funderas, det säljs, slängs och städas. Måste bli ordning så att man kan fotografera de rummen också inför försäljningen.

Världens tråkigaste jobb

Nu är de flesta möbler som inte ska med till nya lägenheten sålda och borta. Så de senaste dagarna har vi sysselsatt oss med det absolut tråkigaste med att flytta - rensningen. Fan vad tråkigt det ääääär. Men det är iallafall en positiv sak med flytt, att man får bort allt "skit" som inte används och som man har samlat på sig. Förstår inte att man lyckas samla på sig så mycket saker?! Ändå har vi bara bott här i 2 år, dvs att senaste urrensningen var för lika längesedan. Hädanefter ska saker säljas eller slängas när de inte längre används eller behövs!


Rensade ur bokhyllan på gamla tidningar och papper, sparade bara sådant som kan komma till användning eller har ett affektionsvärde. Drygt, men skönt att få det gjort. Blev några tidskriftssamlare över! ;-)


En del av tidskriftssamlarna kom till användning igen och har märkts upp med innehåll för bättre ordning.


Datarummet har också rensats ordentligt. I den inrutade flyttlådan har jag samlat prylar som ska behållas - precis resten ska BORT (säljas eller slängas)! Förstå vad mycket onödiga prylar som har stått och tagit plats.


Och sedan har vi fortsatt till skrubbar och gör en översyn av lägenheten. Har fått ihop en del grejer att köra till tippen med... men än är vi inte klara. Ska rensa färdigt i lägenheten, sedan har vi ett vindsförråd också...

Love is in the a... ehm, wall.

Den senaste tiden har jag verkligen haft fullt upp. Förutom att leta lägenhet, sälja grejer, krångla med a-kassa, söka jobb, besöka rekryteringsmässa, fixa det återstående i nuvarande lägenhet, städa, blogga och laga mat så har jag hjälpt till vid en annan renovering.

Sambons morbror har låtit renovera övervåningen i deras radhus till tonårstjejen i huset, det blev en hel room makeover. Hon fick ett sovrum och ett "vardagsrum" för sig själv. Under renoveringstiden fick hon inte fått gå upp och titta, det hela blev en överraskning! Och jag fick i uppdrag att måla något på en av väggarna, fick "fria händer". Så det fick bli ett kärlekstema och resultatet ser du nedan! Glömde dock ta med kamera, så det blev bara en mobilbild.


Fick i uppdrag att måla en vägg i ett rum för en tjej i tonåren.


Nu blev det svårt att placera detta inlägg i någon kategori, det är första gången jag har varit iväg och målat hos någon annan. Men Offtopic - Vardagsliv får det bli då... men det är ju Ontopic.


Follow tendency
RSS 2.0
BlogRankers.com

Shopping och Mode
Blogglista.se
Reggad på Commo.se
Bloggparaden
Hem & Trädgård bloggar
Topplista Favoritlistan.se