Helvitt = fegt?

Många inredare menar att man helst ska ha ett genomgående tema och/eller färgsättning i hela hemmet, i alla rum, för att på så sätt skapa harmoni och en bra helhet. Men jag kan tycka - är inte det lite tråkigt?

Speciellt om man kör på det enklaste och säkraste kortet - vita tak och väggar överallt, men även möbler. Allt som oftast när man ser nyrenoverade hem, så är det vitt som har fått sätta basen. Är inte det lite fegt? Visst, stilrent... men sterilt. Men det är förstås samtidigt bekvämt, och kan piggas upp! Vitt är smidigt som en permanent bas, fungerar till allt. Det blir enklare att inreda, och du kan enkelt byta ut och förändra rummen med inredningsprylar i olika färger, istället för att tapetsera om när man vill förnya. Vi har själva vitsvart kök, dock utan accentfärger, vi kör strikt svartvitt - t.o.m. diskborsten och trasan ska matchas. Men vi har "piggat upp" med en väggmålning, den permanenta matgästen. Ibland känner jag att det skulle vara skönt att vara lite feg och ha några HELVITA rum, just för enkelhetens skull. Men vad tråkigt.

Jag (och sambon med, lyckligtvis, samma smak) vill ha rummen i olika teman och färgsättningar (inom vissa ramar), att de ska vara individuellt inredda med en egen personlighet. Vissa menar då att rummen skär sig, och att det förstör helthetsintrycket om man ser ett rum från ett annat med en annan färg. Jag tycker däremot att det ser kul ut och piggar upp (titta ut från vårat datarum)! Egentligen tycker jag att vårt hem är ganska diskret, jag har haft en hel del extrema idéer. Men det skulle kräva otroligt mycket mer energi, ombyggnationer och framförallt pengar till att göra verklighet av dessa. Och det är pengar vi inte skulle få tillbaka vid en försäljning av vår bostadsrätt - om nu ens någon skulle vara intresserad. ;-) Och får man den inte såld och isåfall behöver säga upp den - vad tycker då vicevärden om det extrema...?

Det finns ett hotell i Tyskland som jag tycker är otroligt häftigt och inspirerande, där alla rummen har olika extrema karaktärer. Jag har skrivit om hotellet i ett tidigare blogginlägg, "My kind of Hotel".

Självklart är det viktigaste att man själv trivs med och gillar sitt hem, oavsett trender och andras åsikter.


Helvit bas = tråkigt?FurTV

Riktigt off topic. Men tidigare i år upptäckte jag en ny tv-serie. FurTV ("Päls-TV") heter den helt sjuka serien bestående av tre gosedjur, alla med lika galna som kul personligheter. Jag tyckte i alla fall att serien var hur kul som helst!

Rollista:


Lapeño - coollugn latino, klubb-DJ och en riktig kvinnotjusare
Eddie "Fat Ed" - likgiltig hårding som lyssnar på metal och älskar splatterfilmer
Merwin - otroligt dum och lättlurad, ständigt kåt oskuld...


Först och främst har vi Fat Ed's furry fucking guide to metal


Hungry for love (Merwin)


Merwin's millions


Spontan teckning = skrivbord

I datarummet, där det inte har hänt mycket, står ett gammalt hörnskrivbord... ett gammalt och inte så fint sådant, i typ körsbärsfärgat "trä". Ni vet, sånt där som alla har. Stort och praktiskt, men det har hängt med sedan innan jag flyttade hemifrån. Det har lagats och är lite smårangligt numera. Har velat byta ut det länge, men eftersom det fyller ett fungerande syfte har det hittills varit lågprioriterat.

Hittade ett skrivbord som mer än gärna kunde få ersätta det, även om det är väldigt opraktiskt (...). Jag är inte alls för träfärgat (därför jag målar trösklar, skåp och köksbord osv i svart och vitt), men den här är ju bara för ball! Tydligen så har en spontan teckning stått som modell för slutresultatet.


Skrivbord i serien "Sculpt" är designat av Maarten Baas.


Det finns stolar i Sculpt-serien, men denna stol var fränare. "Plastic chair in wood", också av Maarten Baas.


Designern har gjort en hel del kul grejer, bl.a möbler som bokstavligen talat har eldats! Som sedan har skyddats med någon slags epoxy-skikt. Ur serien, med det passande namnet, "Smoke"...
Soffbord Cana

Just nu har vi faktiskt IKEAs tv-bänk Bestå Jägra som soffbord. När vi letade soffbord hittade vi inget som passade våra krav; att det hade hjul och var relativt högt var viktigast. Det pga att vi alltid äter i vardagsrummet. Högt, så att man slipper sitta som en fällkniv och med hjul eftersom det flyttas så ofta. Tv-bänken fungerar utmärkt, men den känns som en stor klumpig koloss mitt i vardagsrummet.

Så jag har kikat på andra bord, även utan hjul - för det kan man ju skruva dit själv! Har hittat ett som jag har fastnat för. Och det är bordet "Cana" som finns hos bl.a EM och Ilva. Det är 45cm högt, men med 4 hjul borde man komma upp i lagom ätarhöjd. :-)


Snygga soffbordet Cana (ca 2400 kr) Det är 45cm högt.. plus ca 5-7cm med hjul? Perfekt.


Ett annat snyggt alternativ skulle ha kunna varit soffbordet Kansas från Mio (2250 kr). Men den är bara 40cm hög (och det MED benen kom jag på nu...) och blir alldeles för låg.

Isabelle Halling

Jag har inte så bra koll på duktiga inredare. Inte ens vad som "gör" en duktig inredare. Förutom att det finns några som exponerats för det svenska folket, som jag fastnat för. Lulu Carter i Äntligen Hemma är en, och Isabelle Halling är en annan. Den senare tycker jag är en duktig inredare, inspirerande och kul att titta på. Ni vet hon inredaren i Sommartorpet, och som även medverkat i Äntligen Hemma bl.a. Flink i fingrarna och pysslig är hon, och har en skön attityd och personlighet. Vilket hon verkar ha även i det verkliga livet av de intryck jag fått från blogg och intervjuer. Hon kanske är sig själv i tv-burken?!

Men det jag skulle komma till var just att Isabelle har en egen blogg. Och häromdagen skrev hon ett inlägg om mitt tapetserade tak, det tyckte jag var smickrande och kul!


Duktiga Isabelle Halling (och hennes fotograf) från Sommartorpet, Äntligen Hemma och Sick-Sack.


Bild är hennes privata, tror jag. Undrar om jag får låna den? Asch, hon lånade ju av mig så. :-)

Hund- & läsrummet "färdigt"

Här kommer bilder på Hund- & läsrummet. Grunden är helt klar, tak, väggar, golv och lite möbler. Sedan ska det in en taklampa och lite belysninge till bokhyllan. Och golvlampan ni ser på bild nedan vill jag byta ut mot Mio's golvlampa "Top Hat", som ser ut som en gigantisk skrivbordslampa - grymt snygg! Den är 190 cm hög. :-)


Före och efter. Soffan är en gammal gråspräcklig jäkel, som tidigare var en hörnsoffa, som vi byggde till 3-sits och bara la en mjuk, fluffig filt över. Rullgardinen är från IKEA vilken stänger ute skarpt solljus och ger istället ett fint, jämnt ljusgenomsläpp - perfekt när man sitter och läser. Vi hänger inte upp gardiner, blev bra såhär tyckte vi.


Före och efter. Nu har hundarna sina sovbäddar, matburkar och skålar samlade i ett eget rum, praktiskt. Slafsar dom inte ner nålfiltsmattan med vatten nu? Jo, men det blev massa matta över, som vi ska skära till underlägg av. :-) Och äntligen fick vi ordning på alla böcker och tidningar! Hundarnas lydnads- bruks- & utställningspriser fick också plats i IKEAs bokhylla Expedit (185x185cm).


En liten inredningsdetalj. Läcker blanksvart vas från Hemtex, 65 cm hög.


Matta lagd!

Nålfiltsmattan är nu lagd! Tyvärr glömde jag ta en översiktsbild på golvet innan mattläggningen, men det syns ju rätt tydligt på närbilden nedan vilken skillnad det blev. :-) Har fått in lite möbler i rummet nu också. Rummet är inte färdigställt, men klart att användas - riktigt skönt! Kan slänga in en bild imorgon eller något.


Original (?), torr plastmatta från 60-talet vs. nylagd nålfiltsmatta. Vem vinner matchen?

Mattor

Jag som inte är så mycket för mattor. Men jag upptäckte jag att Furniturebox har ett par stycken fina.


Hade nog gjort sig bra i vardagsrummet. Planet, fr 790 kr (140x200cm)


Var vardagsrummet svartvitt och minimalistiskt, så hade jag valt Rambu, fr 790kr (140x200cm)


Ryamatta i polyester - Shaggy B&W, fr 980kr (140x200cm)


Produktbilder från Furniturebox

Skrymmande paket

Äntligen har vi fått tag på och kört hem lite nålfiltsmatta att placera i Hund- & läsrummet. Får se om man orkar ta tag i det till helgen. Lite lätt skrymmande paket som ligger i köket... ;-)


Jag har stört mig på en detalj i "Stora hallen". Det är trösklarna, som har varit ett fult brunt inslag i den annars så strikt svartvita miljön. Nu blir det ändring! Det är dom små detaljerna som gör det, brukar man väl säga.

Tips, få raka kanter

Nu har väggar och golvlister i Hund & läsrummet målats! Så nu väntar vi bara på att Bauhaus ska få in den där grå j**la nålfiltsmattan någon gång, så att vi kan slänga in lite möbler och inreda. :-)

Rummet har som sagt fått agera målar- & förvaringsrum, som ni ser på bilden nedan. Tapeten var riktigt ful, aprikosfärgad, och med fettfläckar efter att föregående lägenhetsinnehavare legat och gnuggat sin nakna kropp mot väggen i sömnen...? Golvlisterna var träfärgade, och plastgolvet är säkert original sen huset byggdes - beige, hård och lite sprucken.


Innan målning


Efter målning. Rummet fick sig en omgång ljus blågrå färg. Inget inrett ännu, väntar på att Bauhaus ska få in den grå nålfiltsmattan... *tick tack tick...*En jobbig grej vid målning är att det är svårt att få det helt tätt med maskeringstejpen (speciellt i ojämnt tak!)... färg vill gärna krypa under tejpen, och man får inga raka kanter. Jag hittade ett tips på nätet med en lösning, som jag testade i detta rum. Fungerade perfekt! Ska förklara hur det går till.

Bildbeskrivning:
1. Maskera (i detta fall) gränsen mellan tak och tapeten som du ska måla.
2. Taket är ju vitt. Måla därför gränsen mellan tak och vägg (enligt bild) med vit takfärg, så att tejpkanten "täpps igen" helt. Låt färgen torka.
3. Måla nu väggen/tapeten i den färg du vill ha, så många gånger som krävs för att det ska se bra ut (i vårat fall 2ggr). Efter sista målningen drar du försiktigt bort maskeringstejpen direkt efteråt! Låt inte färgen torka. Nu ska du förhoppningsvis få en rak och fin kant. :-)


IKEA-TV

IKEA har lanserat en tjänst där man kan registrera sig och sedan ladda upp filmer och bilder på förändringar i sitt hem. Faktiskt kul att sitta och titta. Finns inte så jättemycket material uppe ännu, men det lär väl fyllas på. Jag själv ska nog skapa ett konto och dela med mig lite. ;-)

VEM läser användarvillkoren när man registrerar sig på en sådan här sida? Inte många gissar jag, men jag gjorde det. För jag misstänkte att jag skulle finna vad jag fann. Genom att godkänna villkoren, så ger du IKEA full rätt att: "använda, kopiera, framföra, reproducera, visa, bearbeta, integrera, licensiera samt distribuera sådant material som du har skapat och laddat upp" ... "i både kommersiella och icke-kommersiella sammanhang, publicera materialet under obegränsad tid, över hela världen och oberoende av medium, det vill säga på Internet, via tv- eller mobildistribution eller annat".

Det här är något jag sett på flera olika sidor (Facebook är ett exempel). Kanske har det varit väldigt vanligt sedan länge, men det är på senare tid jag har uppmärksammat detta. Det är rätt jävligt egentligen...  men det är smart utav dom... Här får dom hur mycket gratis material som helst - att använda hur dom än behagar! Eftersom alla medlemmar har godkänt villkoren (som de flesta säkert inte har läst igenom). Och även om de gjort det, så kanske de inte bryr sig så mycket... eller åtminstone tycker att det är lite jävligt av dom, men ändå registrerar sig... liksom jag.


HÄR finner du IKEA-TV. Sälj dina mediafiler. Gratis.

Bauhausraseri, och glädje

Uselt Bauhaus del 2! Igår skulle den grå nålfiltsmattan enligt Bauhaus ha levererats till dom. Det datumet fick jag via telefon när jag ringde dom tidigare. Tidigt imorse lånade vi släp, för att kunna frakta hem en 4m lång rulle med nålfiltsmatta. Visst hade det varit bra att ringa dom innan man åkte, bara för att vara säker... men vi var tvungna att komma iväg innan de öppnade, för att hinna hem till jobb, så vi chansade. Vi hade ju fått ett datum, så!

Väl där ryckte vi tag i en kille för hjälp. "Jag vet inte om vi har fått in mattan...", var hans första kommentar. JASÅ. Vi följde honom till den stora väggen där han snurrade runt ställningarna med golvmattor av alla de slag, för att se om den fanns någonstans. "Nä, den finns inte här, så tyvärr har vi inte fått in den..." JASÅ. Men jag ringde och fick veta att mattan skulle ha kommit in igår. "Det är ju bara preliminära datum, sedan kan de komma dagen innan eller dagen efter". SÅ DET SÄGER DU. Troligtvis märkbart irriterad konstaterade jag torrt  "Jaså, och vi som ha lånat släp och allting. Det är ANDRA gången vi är här, utan att det finns någon matta". Jag vände på en femöring och drog en irriterad suck, varpå han inställsamt sade något i stil med "Ni får ringa samma dag nästa gång, för att vara på den säkra sidan"Jag var nära på att spricka av överkokning, och ge pojkf*n en avhyvling som hette duga, skälla ut honom på plats!

Men skit i mattj*veln nu. Jag hade lämnat in "rallybilens" fälgar för lackning, och efter 2 samtal och 3 veckor var de äntligen klara. Fina blev dom iaf. Åtminstone en liten tröst denna vill-spränga-Bauhaus-i-bitar-dag. :-)


Före vs efter. Matt vs blank. Ful vs snygg.


Nylackerade Compomotive-fälgar... mums.

Scheisse

Ja, lampan heter faktiskt så - Scheisse. Men den är inte scheissebillig, som Media Markt hade uttryckt det, utan kostar 7090kr hos designonline.se. Pendellampa som ser ut som en... lampa, fast "sprängd". Rätt frän. 60cm hög och tillverkad i stål.


Scheisse-lampan är designad av Hans Bleken Rud...


...som även har designat detta koncept. Perfekt för "compact living"!Förövrigt så har vi börjat förbereda för lite målning i Hund- & läsrummet. Får se om man orkar börja i helgen. :-)

Familjehunden från min barndom

När jag var ett barn hade vi ett VHS-band inspelat med en tecknad kortfilm/serie om en hund som jag älskade. För några år sedan ringde jag min mor och frågade om bandet fanns kvar, vilket det såklart inte gjorde. Varken hon eller jag mindes vad den hette. Men jag gjorde lite efterforskningar på nätet och postade en efterlysning på ett forum - utan resultat... Tråkigt. Hade varit kul att få tag på filmen, eftersom den är ett så starkt minne från min barndom.

Men i våras slog det mig plötsligt att mor eller far hade skrivit "Familjehunden" på VHS-bandet. Eftersom karaktärerna i filmen var engelsktalande, så testade jag, utan några förhoppningar, att söka efter "Family dog" på YouTube. Men där var den! :-D

Family Dog är en klockren och fulländad tecknad animation, speciellt dessa tre avsnitt - passar barn som vuxen. De olika karaktärerna, med sina naturliga röster och utmärkande personligheter, är helt otroliga. Tydligen har Tim Burton stått för den grymma animeringen och Danny Elfman för musiken. Perfekt symbios!

Family Dog, del 1


Family Dog, del 2 (hör ihop med del 3)


Family Dog, del 3


Det finns fler avsnitt, men de är inte alls lika bra.

Uselt Bauhaus

Vi har planerat att ta tag i Hund- & läsrummet och fixa till det, så att det blir användbart. Just nu är det ett förvaringsutrymme för alla renoveringsgrejer. ;-) Eftersom hundarna kommer att tillbringa en del tid där funderade vi på att lägga in någon billig heltäckningsmatta, bl.a för att slippa deras klickande klor mot det gamla, hårda plastgolvet (ligger vägg i vägg med sovrummet).

Bauhaus skickar ofta ut reklamblad med erbjudanden. Vecka 35, dvs förra veckan, hade de satt ett litet lägre pris på nålfiltsmattor. Rummet ska få ljusgråa väggar, och de hade grå matta. Perfekt! Dagen efter att erbjudandet börjat gälla åkte vi in till Bauhaus i Västerås. Men väl där hade de inte många kvadratmeter av den grå mattan... Surt! Tur att vi hade andra ärenden i stan, så att vi inte hade åkt in helt i onödan. En lastbil kom med grejer samma dag, så vi ombads att ringa dagen efter för att se om den grå mattan hade kommit in, vilket jag också gjorde. Men nej, någon grå matta hade de inte fått in... Den skulle inte komma in förrens 4 september - flera dagar efter att erbjudandet slutat gälla!?

Jag frågade personen i luren om det inte var underligt att skicka ut erbjudanden när de inte har varorna i butik, varpå han svarade att reklambladen görs 2 MÅNADER i förväg och om en vara är slut just då, så är det inget de kan råda över, ungefär...

Usel förklaring, tycker jag. Men granska då reklambladen veckan innan de går ut och se till att ha grejer inne! Nu får jag snällt vänta tills mattan kommer in, och betala till ordinarie pris. Det handlar dock inte om många tior mer (JUST I DET HÄR FALLET), men det är irriterande ändå.


Follow tendency
RSS 2.0
BlogRankers.com

Shopping och Mode
Blogglista.se
Reggad på Commo.se
Bloggparaden
Hem & Trädgård bloggar
Topplista Favoritlistan.se