Sjukt Nytt År!

De tre senaste jularna har jag varit sjuk, och har inför denna jul haft inställningen att "jag ska FAN inte bli sjuk denna jul!". Så jag har proppat i mig (naturlig) c-vitamin osv sedan flera veckor tillbaka för att klara mig. Och julen 2008 blev faktiskt en frisk jul! :-D Men jag blev förkyld till nyår istället... Typiskt. Men jag klarade mitt huvudsakliga uppdrag.

Men förkyldningen (måste skriva som jag uttalar det just nu) ignorerar jag. Är bjuden på nyårsmiddag hos sambons föräldrar. Sedan ska det nya året firas in med alkohol, kex, ost, kladdkaka, jordgubbar och snacks i goda vänners lag. Så SKÅL på er!


GOTT NYTT ÅR, önskar jag alla besökare! Julklappar som kan komma till användning ikväll. :-)


Obey the masks!

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag hade en (tråkig) tom vägg i vardagsrummet som jag hade en idé till. Nu har jag skridit till verket och låtit idén komma till liv.


De här maskerna i trä köptes för ganska längesen på Mio.Tanken var att de skulle hängas i vardagsrummet, men vi kunde inte riktigt bestämma oss för var - maskerna försvann in i den mörkbruna tapeten. Det här var innan vita tv-bänken och Cana-bordet kom på plats. Efter det tänkte jag att vita masker skulle nog vara snyggt på den tomma väggen. Så igår köptes 2 sprayburkar på Biltema. En burk med primer/grundfärg (grå) och en burk hobbyfärg (vit).


Hobbyfärgen räckte preciiis till 3 lager färg till vardera mask. "Sörj för god ventilation". Okej. En balkongdörr och ett fönster stog på vid gavel i över en timme, med -12 grader ute!


Provhängning, "före och efter". Bilderna är egentligen inte jämförbara med varann som "före och efter", eftersom det är sådan skillnad på ljus. Dagsljus vs lampljus. Tycker tapeten kommer till sin rätt i lampljus!


Och såhär blev resultatet, vita och blanka. Obey the masks!


Nu syns maskerna! De lyftes ur väggen jämfört med om de hade förblitt mörkbruna.


Chilli på Erikslund i V-ås

Var in till Västerås där jag hade några ärenden, och sambon ville kika runt lite på rean. Jag har rätt mycket hårddiskutrymme på datorn, men ena disken har sjungit på sista versen, så de övriga har fyllts med filer till bristningsgränsen. Så äntligen köpte jag en ny extern hårddisk, på 1TB (terabyte), dvs 1000GB (gigabyte). Nu behöver jag inte bekymra mig på ett tag. :-)

Var förbi möbel- & inredningsbutiken Chilli som jag sett, men inte besökt tidigare av någon anledning. De hade en massa fint!


Stol, 699 kr/st.


Den här var fin, skulle passa i vardagsrummet, 349 kr.


...den här med, 299 kr.


Och så fann jag en läcker Burton-snowboard på Inter Sport. 2999 kr om jag minns rätt.

Mobilbilder


Kommer jag att vela resten av mitt liv?

Vad det än handlar om. Ska det skapas något bestående, så kryper gärna perfektionisten fram i mig.

Jag har sen barnsben velat tatuera mig. Men jag har aldrig kunnat bestämma mig för något motiv, eftersom jag vill vara säker på att jag alltid kommer att vilja ha just det i resten av mitt liv. Livet är så föränderligt, jag är föränderlig; tycker annorlunda i mycket nu än för 10 år sedan, smaken för motiv & design skiftar, åsikter kan t.o.m. skifta beroende på humör. Så en del ideér jag gillar nu faller bort eftersom jag är osäker på vad jag tycker om några år. T.o.m. musiksmaken har förändrats en aningen med åren. Självklart finns band och artister som jag är säker på kommer att vara bestående favoriter, men en bandlogga, namn eller artistporträtt är inget jag vill ha.

Jag vill ha något helt unikt, som jag har skapat helt själv med mina händer och efter mitt huvud. Men det jag visionerar i huvudet kan jag inte själv få ner på ett papper med penna, vilket är tråkigt. Tatueringen ska helst betyda något speciellt för mig, representera något jag kan stå för, då är chansen större att jag alltid kommer att vilja ha den kvar.

Och pga att jag är så noggrann, så när jag väl har bestämt mig för ett motiv och går med en bild till tatueraren, så måste tatueringen bli identisk med motivet på papperet. Annars blir jag tjurig resten av mitt liv.

Jag sitter här och funderar på VAD som alltid har bestått och kommer att bestå. Färger jag alltid kommer att gilla är svart, rött och blått.

Såhär långt kan jag iallafall fastställa...
Placering: axel, underarm, eller en hel sleeve, nacke och/eller hals
Färger: svart, rött, blått
Motiv: betydelsefull, representera något


Anledningen till detta inlägg är att jag fick en presentkort i julklapp av sambon - till en tatuerare. Så nu måste jag ta tag i det här på allvar. :-)


Det finns en artist som jag gillar. Usugrow, en snubbe från Japan, som ritar och gör illustrationer för albumcovers, klädmärken, skatemärken osv. Han har gjort en hel del fräna grejer.


Usugrow.


Usugrow.


Usugrows Darth Vader.


Rätt fräsch sleeve.


Tatueringen måste bli identisk. Här är ett riktigt bra jobb!


En kul sleeve. :-)

Iittala till mor

Klart mamma ska ha en Iittala Marimekko-skål i julklapp om hon vill ha en. En mörkblå (eller ultramarin som det heter) för att matcha den mörkblå utrustning hon redan har.


En av mammas julklappar


Tänk, nu är julen 2008 över. Sådana långa förberedelser, pengaspenderande, matlagande och städande, inför en enda dag. Men visst är det en tillfredställelse i sig att familj och vänner har det gott, och att se folk öppna de klappar man köpt är kul (ålderstecken, antar jag). Snart ska vi fira in det nya året, 2009, med pompa och miljöfarligt avfall! ;-)

Julskinka i mellandagarna

Ugnstermometern (i förra inlägget) användes till en julskinka, som vi smaskade på ikväll, i soffan till en film. Mys. Har haft den här liggandes i kylen en tid. Det har bara inte blivit av att tillaga den, julmat under afton bjöds vi på av våra respektive familjer.


Saftig och fin skinka från Åsby i Hallstahammar.


Allt är inte svart och vitt...

...i köket.

Nu var det undanplockat, diskat och städat sen förfesten igår (såg ut som en bomdnedslag efteråt). Köket går i svart och vitt, liksom det mesta av porslinen och köksutrustningen som används till vardags. Men i vitrinskåpet står det faktiskt glas i alla möjliga färger och skepnader, kul till fest! :-)


I vitrinskåpet är inte allt svart och vitt. Undrar vad ugnstermometern på bild används till just nu..?

Vadå. Förfest. Här?

Ser nästan ut som om det har varit förfest i vår lya...

Julklappar till köket

Jul, jul, strålande jul. Den blev lyckad och jag har haft riktigt trevligt och mysigt med min familj under dagen, och sambons familj under kvällen. Har fått massa fina julklappar, och jag tänkte posta lite bilder på saker till köket.


Strikt svart och vitt... :-)


Denna fick sambon av mig, en asfrän s.k. "iPig" (utan iPod-dockningen). Koppla in t.ex mp3-spelaren eller mobilen och lyssna på musik! Perfekt i köket när man lagar mat. Volymen ändrar du med ett lätt finger på öronen (reagerar endast på mänsklig beröring!).


Sambon fick läckra godisskålar av sin syster. Och jag fick de tillknycklade plastmuggarna i keramik av min.


Förra årets julklapp, salt- & pepparkaret (från Koizol), fick idag konkurrens av riktiga kvarnar.


Äntligen, ut med de gamla och in med nya.


Det är väl de små detaljerna som gör det. ;-) Har bara haft blåvita kökshanddukar, tills idag.

God Jul önskar schizo-hunden

Jag önskar er alla en riktigt GOD JUL! Bjuder på några bilder på min hund, från julen 2006. Han är oftast tålmodig och seriös vid fotografering, men ibland ger sig hans schizofreni uttryck i de mest underliga situationer.


"That I cannot do."


"AAAAAAARGHHHHHH, JAG STRYPS!"


"Varför tittar ni så förskräckt på mig?"

Snyggt jävla kök!

Jag brukar kika på Design Simon & Thomas på TV3 när jag har möjlighet. Tycker de är duktiga på att få till rum, helheten blir oftast grym där allt passar så bra ihop. De vågar lite mer med färger än vissa andra. Och så är de kul att titta på när de käbblar med varandra och håller på.

Såg ni programmet ikväll? Det sista programmet för säsongen och troligtvis deras snyggaste "rum" hittills, tycker jag! De fixade köket åt en familj, där precis allt gick i rött, svart, vitt och krom - grymt snyggt och HELT KLOCKRENT! Familjens raggarbil, en svartrödkrom Cadillac -58 stod för inspirationen. Köket blev lite nyretro med 50-talscafékänsla.

Bilderna är inte så jättebra... de är tagna på TV'n. Jag var tvungen!


Före, tråkigt standardvitt och typiskt svenssonplottrigt. Efter, helt sjukt stilrent.


Före, trångt kök. Efter, väggen bakom kyl/frys slogs ut och skrubben där bakom fick bli en förlängning av köket.


Före, jaha... Efter, JAAAAAAA!


Familjens bil som stog för inspirationen...


...och resultatet blev riktigt bra.


Otydlig bild. Men bänkskivan är täckt med mosaik i rostfritt stål-look.


En av tre IKEA-lampor
Stilig matplats.


Taklampan ovanför matplatsen består av 2 kromade kofångare med spotlights som uplights.


Och så lite bilinspirerad väggdekoration.

Hårdrockskök

Råkade på en snubbe som håller på och fixar i hemmet. Han hade målat ett metalbands logga, som föreställer en läskig figur, på köksväggen - i svartvitt, och hade en svart matgrupp. Jag var tvungen att fråga om han hade blivit inspirerad av mig, men det hade han inte. ;-) Dessutom hade han en röd hall. Vilket sammanträffande, tyckte jag! Efter att ha besökt min blogg blev han dock inspirerad av några ideér, bl.a min taktapetsering och titthål i ytterdörren. Kul!


Frän matplats! Finns lite likheter med mitt kök? Bra smak, tycker jag. :-)

Lånad bild

Köp hund på IKEA

Eller ok, det kan man inte göra. Min ena hund blev trött och tyckte väl att en IKEA-kasse vore en mysig sovplats. :-) Ändå fanns det flera bäddar, en bur och deras "egna" rum med deras egna soffa att tillgå!


Den här tomma väggen, till vänster om portalen, vet jag inte riktigt vad jag ska göra med...


...men jag har en idé. Blir bra med nya spotlightsarmaturen, så att man kan belysa väggen senare. :-)


Här är en seg liten filmsnutt, med en seg liten hund till en seg liten låt. Man skulle kunna tro att denna enkla snutt tog mindre än 2 timmar att klippa ihop. Men nä. Jag ville att film och musik skulle vara i fin symbios och skapa en speciell stämning.
Slå på ljudet och njut av Thomas Newman - Any other name (American Beauty-theme).


Bättre belysning i vardagsrum

Som jag har längtat efter julmat! Och igår kväll blev det bowling, lite alkohol och julbord med jobbet på Strike i Västerås. Maten var god. Och det var kul med bowling, men jag har lite träningsvärk idag. Vi kunde konstatera att man spelade som bäst efter 3 flaskor/glas alkoholhaltig dryck. ;-)

Jag tog tag i det där med takbelysningen i vardagsrummet, nu när jag slapp ödsla mer tid på julklappar. Min Random Light flyttades från sin centrala position i rummet och hamnade längre in, ovanför soffbordet. Som takbelysning är den inte tillräcklig för hela rummet, så en spotlightsarmatur inhandlades också, som skruvades upp i andra änden. Allt är inkopplat och användbart, det är bara sladdarna som hänger och väntar på att fästas i taket. Skönt att kunna punktbelysa rummet och få bättre totalbelysning. Har varit lite halvmörkt hittills... med bättre belysning håller sig monstren borta.


En spotlightsarmatur kompletterar takbelysningen.


Uppdatering i det tysta

Fastän jag inte har skrivit några spaltmeter om sovrummet, så har det faktiskt uppdaterats en del sen sist jag skrev. Jag  hade tänkt vänta med att ta några bilder tills det nya tyget hängde framför garderoben åtminstone, men kände att jag kunde bjuda på en bild. Inget märkvärdigt.

Men här syns gardinskenan i taket, med tyget som hänger framför garderobssystemet. Det mörkagråa tyget (gamla gardiner) har hängt där provisoriskt väldigt länge nu, i väntan på att det nya tyget ska klippas och sys till! På bilden syns även en taklampa som kommit upp, spotlightsarmaturen Leding från IKEA. 3 spotar är riktade mot gardoben och 2 framför spegeln för att belysa den som speglar sig. :-) Den enorma spegeln Mongstad och mattorna Ringum är också de från IKEA. Stegen köptes på Åhléns. Garderobssystem från Elfa, som finns att köpa hos bl.a Bauhaus.

Fler och mer exponerande bilder får komma vid ett annat tillfälle när det har hänt mer... sovrummet är troligtvis det rum det kommer att ägnas tid och tanke åt härnäst.


En sneak peek på en liten del av sovrummet.

Julklappar inslagna och klara

Alla julklappar handlades färdigt redan i tisdags, men inte förren nu har jag orkat slå in alla. Och ja, jag har slagit in (nästan) allt helt själv! :-P Helt otroligt skönt att vara klar i så god tid. Nu kan jag släppa det och tänka på annat. T.ex att hänga min egentillverkade Random Light ovanför vardagsrumsbordet, som inte blivit av ännu! Just nu hänger den mitt i rummet, typ över divandelen på soffan.


Klar i god tid för en gångs skull! Där ser man förresten lite av vårat ogenerösa julpynt, en ljusslinga runt soffan.


Julklappstips? Billig DVD

Mellan 12-18 december kan du köpa bl.a Simpsons The Movie för endast 9 kr hos CDON. Men förutsatt att du beställer något annat också. Såklart. There's always a catch. ;-) Men ska man ändå beställa något, så är 9 kr ingenting för en DVD. Fast vem har inte sett denna?


Erbjudande


Ett klipp ur Simpsons The Movie. Spiderpig!
 

Snörik utsikt

Utsikten från lägenheten är något jag gillar, bor högst upp i stan (7 våningar, ojojojoj vad högt... heh). Och det är så fint när snön har fallit och lagt sig som ett vitt täcke över stan och vyerna. Såhär ser det ut från mitt vardagsrum just nu, och här vid fönstret kan jag stå och bara titta... Det har nog fallit närmare 15 cm snö under 2 dagar. Men troligtvis smälter det bort snart, tyvärr.


Nattbild, vy. Gillar de skiftande färgerna i gatubelysningen.


Nattbild, träd mellan grannhusen. Gatulampan skapar ett fint skuggmönster.


Dagsbild, vy.


De här gula krypen gillar jag inte (jag som gillar kombinationen snö och fyrhjulsdrivna bilar). De förstör vägarna. ;-)

Övergivna platser, Del 2; industri & anläggningar

Här kommer den andra delen med bilder tagna av Urban Explorern Jan Jörnmark. Vad Urban Exploration innebär kan du läsa i Del 1.

Jan Jörnmark har skrivit 2 böcker i ämnet, och har besökt en otrolig mängd häftiga platser. Han har en hemsida full med bilder från övergivna platser, som kompletteras med en massa intressant historik. Jag tänkte att jag skulle posta en del bilder från hans utforskningar i 2 delar:

Del 1: interiör
Del 2: industri & anläggningar

Nedlagda industrier känns aktuellt nu i och med den ekonomiska krisen som orsakar alla dessa varslingar runtom i Sverige. Mitt företag varslade 35 personer om uppsägning, vilket ledde till att 20 personer fick gå nu i veckan. Jag klarade mig denna gång, men hur blir det vid nästa vända? Krisen är inte över ännu. Så att titta på bilder på nedlagda industrier känns gripande. Speciellt då många av Jörnmarks bilder är tagna i Bergslagen, där jag bor, och där industrin alltid varit ett bultande hjärta - som dock fått en hel del infarkter. Under 1900-talet var Bergslagen den svenska industrins moder, men nu är många tidigare framgångsrika industriers byggnader förfallna. Som ståtliga monument står de där med en anrik historia att berätta, övergivna och bortglömda...


Grängesberg. Ett gruvområde där det bröts malm. Gruvhålet åt sig allt närmare byggnaden och marken ansågs för osäker. Där lämnades den åt sitt öde. Marken rör sig och monumentet sjunker sakta ner i graven.


Västerås ångkraftverk byggdes 1916. Och hade 1937 Europas största panna som eldades med kol, med fruktansvärt smutsig luft som följd. Under 60-talet konkurrerade oljeeldade kraftverk ut kolen och i Västerås har byggnaden stått relativt tyst sedan 70-talet. 1990 upphörde all kvarvarande produktion.


Telefon av äldre snitt. Ansvarsfullt jobb med en hel del mätare att hålla reda på.


Hjorthagen hade ett gasverk där verksamheten lades ner 1974. Och sedan dess har det stått helt orört.


Byggnaden på bild är en s.k. gasklocka. Och upplevelsen inuti måste vara mäktig. Tänk att gå omkring på dessa brädor!


Titta ner...


Under 80-talet bröt en sommarlandboom ut i Sverige. Men konkurransen var hård och många gick i konkurs. Sommarlandet i Bohuslän klarade sig inte och står övergivet.


Sommarland i Jönköping gick samma öde till mötes under den förra stora ekonomiska krisen i Sverige, i början av 90-talet. En av toalettstäderskorna hette Nina Persson, sångerska i Cardigans, som är aktuell med soloprojektet A Camp.


Var leder denna igenvuxna väg? Till nöjesparken Dadipark, som ligger i Belgien. Den är en av landets äldsta och var en av landets mest besökta.


Men den blev omodern, en pojke fick armen avsliten i en "raketbåt", besöken dalade och sista säsongen blev 2002.


Sitges Terramar i Spanien är tydligen Barcelona-traktens häftigaste badort, med lägenheter i prisklasser som får en att falla omkull. Som en kontrast finns där också en övergiven racerbana som började byggas 1920.


1923 var autodromen klar och för första och enda gången gick Spaniens Grand Prix här. Bilarna körde 200 varv i (då) otroliga 200km/h. Efter detta race var det i princip slut, bolaget som drev banan gick i konkurs...


Alla bilder och historik lånade av Jan Jörnmark. Se hans sida för mer bilder.


Vad för minnen kommer den nuvarande krisen lämna efter sig? Volvo-fabriker?

Klappjakten!

Klappjakten har precis börjat, men är ändå nästan avslutad. Jag tog mig till Västerås idag utan att veta vad jag skulle handla till någon (13 personer) i princip. Men efter en heldag på stan (känns i fötterna) kom jag hem med de flesta klapparna klara, otroligt nog! Det är bara någon person kvar, samt lite kompletterande saker som ska inhandlas. Såhär tidig har jag ALDRIG varit klar, tidigare år har jag ALLTID handlat det sista i sista minuten... rätt skönt faktiskt.
Jag vill ju så gärna dela med mig, i form av bilder, vad jag har köpt. Men tyvärr finns det berörda familjemedlemmar och vänner som följer bloggen. ;-)

Var en vända till Designtorget, och där hade de fått in Cord Lamp, som jag har skrivit om tidigare. Bilden föreställer den mindre modellen, 38 cm hög, som kostade 1195 kr. Den större, 135 cm, kostade 1695 kr.


Cord Lamp på Designtorget.


Cervera fanns detta alternativ till grytlapp! Material i gummi och kostade 69 kr om jag inte minns fel. En liknande, fast svart, fanns på Åhléns några kronor billigare.


Titta på bilden och fundera vad det är. På Cervera fanns också dessa kaniner... salt- & pepparkvarn! :-) Kläm ihop öronen och nymalet salt eller peppar kommer ur underdelen. 349 kr styck.

Mobilbilder

Inspirerande mathörna

I helgen städades det och togs en sup! Då är det svårt att klämma in datortid i schemat. ;-) Och imorgon ska det handlas julklappar. Till inte mindre än 13 personer. Och jag har såklart ingen aning om vad jag ska köpa till någon av dom.

Room & serve har en kategori kallad "Hemma hos", där hon postar bilder på hem som hon troligtvis gillar (hoppas jag, eftersom hon skrev om min lägenhet förut, hehe). Nyligen postade hon bilder på ett ljust hem där jag verkligen fastnade för mathörnan. Kolla de läckra stolarna! Fötterna på stolarna, bordsbenet, mattan, lampan. Lampan är fin, men hade den haft samma form som bordsbenet hade mathörnan varit rätt perfekt.


Trivsam mathörna. Helgrymma stolar.

Bild från Alvhem. (Denna lägenhet är såld, men bilderna finns dock kvar)

Svartvit köksutrustning

Vet att jag tidigare har skrivit om vårat knivställ som inhandlades förra julen, men inte lagt upp någon bild. Det är ett sådant där Voodoo knivställ, finns att köpa på bl.a CoolStuff för 945 kr. Undrar om inte det bara fanns röda och svarta då, nu finns de i alla möjliga färger; guld, krom, rosa, vitt. Men jag skulle inte vilja byta ut vår svarta. Möjligtvis mot en vit isåfall.

Eftersom hela köket går i strikt svart och vitt (förutom en del utrustning), så har det självklart köpts passande diskborstar. ;-) Den svarta med döskalle hittade jag hos Lagerhaus. Och på bilden syns även Pluring från Designtorget, en smidig lite knapp som fästs på vägg, som man kan hänga disktrasan i. Eller handdukar, eller varför inte slipsar?


Voodoo knivställ, div diskborstar och "disktrasehängare"

Förändringens tid

Du som har scrollat ner kanske undrar vad som försiggår i bloggen. Jag har gjort en del förändringar. Har lagt upp lite kompletterande information, kontaktuppgifter bl.a.


Har dessutom förändrat litegrann bland kategorierna. Har döpt om några, tagit bort en, och även lagt till en ny kategori - Länkar. Har därmed plockat jag bort hela min länklista som fanns till höger, har nu lagt in dom som blogginligg istället! Det blir lite renare i menyn, och att skapa länkar i blogginlägg ger fördelen att jag kan kategorisera länkarna. För att göra det lättare för Dig att navigera och hitta rätt. Kika in i Länkar-kategorin och se hur det blir.

Om du har några synpunkter/kommentarer på utformning och upplägg, så hojta till!
Finns du med bland länkarna, och tycker att beskrivningen är missvisande, hojta till!


INREDNINGSBLOGGAR

Bygghemma med Claudia
Claudia Galli bloggar för Bygghemma. Inspiration, inredning bl.a.


Designtjejen
Om inredning och eget pyssel, dekorationer, bordsdukningar (gamla bloggen)

Design & inredningsbloggen
Design- & inredningsprylar, inspiration


Fixa & Dona
Inredning och pyssel i egna hemmet, Nordsjöprodukter, tips & trix

Fröken Inredningsnörd
Tipsar om inredningsshopping online

Greenrealm
Inredning blandas med konst och lite egna foton

Heyli
Flytt till och renovering av hus, bloggdesign

Hilleshög
Pyssel, inredning i nya huset, och design

Inredningskaos på 45 m2
Bloggar om förändring i lägenheten. På gång att köpa nytt boende

Inspirera mera
Bred inredningsblogg med allt från egen lägenhet till intervjuer och

Inspiration & design
Inredning i det egna hemmet med vitt (och svart) som bas

Living Like Linda
Inredning i det egna hemmet med vitt (och svart) som bas

Perlan
Driver nätbutiken Perlan Living, och skriver om inredning i allmänhet

Room & serve
Produktnyheter, pyssel, "Hemma hos"-kollage


BUTIKS- & PRODUKTSIDOR

Möbler (och inredning)

Bolagret

Designbutiken
EM
Furniturebox
IKEA
Mio
PID.Se
HandlaDesign
Hanna&Jag


Heminredning

Belysningsbolaget
Designonline
Frapp


Prylar

Moderna Museet
Bluebox
CoolStuff
Teknikmagasinet


DESIGN & INREDNINGSRELATERAT

Artofpalla
Christian Palla gör tavlor som han säljer via sin blogg

Design*Sponge

Produkt- och inredningsdesign (på engelska)

Isabelles blogg
Isabelle Halling från Sommartorpet, Äntligen Hemma bl.a

 

The Cool Hunter

Massor av bilder på arkitektur - otroliga byggnader och hus.


Qreate by Maliin Stoor

Dekoration, exponering och skyltning av fönster


ÖVRIGA SIDOR

Lägg till mig
...som favorit på nyligen.se

Designa din blogg
Hjälp, tips och trix

 

Mellow mood

Syrrans blogg, inriktat på egna bilder. (I huvudet på Ronja - gamla bloggen)

Lisselgard
Eva-Lenas nya blogg. Vardagsblogg; nya huset, familjeliv, TAIF hockey (gamla bloggen)

Moderskeppet.se
Photoshopguider

Romanceandmixtapes
Personlig blogg, lär känna min vän Pia

Working Amstaffs
Sambons blogg, en hundträningsdagbok


Välkommen!

Välkommen till min blogg, tendency, som är tillägnad ett lägenhetsprojekt först och främst.Navigera dig i bloggen med hjälp av kategorierna till höger.
Har du frågor eller vill komma i kontakt med mig, klicka på kontakt under rubriken Bloggen.Hoppas du finner något intressant och kanske inspirerande. Lämna gärna en kommentar. :-)
Det går självklart bra att kommentera gamla inlägg också, jag ser allt som kommer in!


/Jerry


Kontaktuppgifter

Mailadress:

tendency.blogg@gmail.com

Orkar/kan du inte maila, så går det bra att kontakta mig via en kommentar.


Övergivna platser, Del 1; interiör

Har du hört talas om Urban Exploration? Det innebär utforskande av övergivna byggnader och verksamheter som ofta, pga att de inte längre anses ha något ekonomiskt värde, lämnats åt sitt öde och blivit bortglömda där de förfallit av sig själva.
"Urban Exploration" betyder "Tätortsutforskning", och namnet kom av att denna företeelse startades av några ungdomar i en tätort i Australien som undersökte stadens kloaker. Ofta innebär det att urban explorers gör sig skyldiga till brott, t.ex intrång på obehörig mark. Men många har samtidigt en hederskodex som säger att besöket inte ska lämna några spår efter sig. Måste man forcera en dörr t.ex ska det ske så omärkligt som möjligt.

En urban explorer som har denna hederskodex är Jan Jörnmark. Han har skrivit 2 böcker i ämnet, och har besökt en otrolig mängd häftiga platser. Han har en hemsida full med bilder från övergivna platser, som kompletteras med en massa intressant historik. Jag tänkte att jag skulle posta en del bilder från hans utforskningar i 2 delar:

Del 1: interiör
Del 2: industri & anläggningar


I Tulseboda Brunn byggdes 1908 ett hotell. Och förmodligen under 60-70-talet tapetserades taket, vilket matchades med garderoben...


Företaget Nohabs direktionsvilla, numera förklädd till Gransäters dansrestaurang, hade en dusch.


Tjugofyrans vägrestaurang ligger i Drakabygget längs väg 24. Retrolampa... och trä överallt.


Floating Restaurant Sea Palace. En flytande restaurang som kom till Gbg från Shanghai 1992. Affärerna gick dåligt efter några år och draken seglade runt i Europa...


...men mötte tydligen ingen lycka någonstans, konstigt nog, och kom tillbaka till Gbg 2002. Står nu öde. Otroligt detaljrik inredning!


Som vanligt i mellansverige är mindre orter väldigt beroende av sina industrier. När industrier fallit, så har folk flyttat bort och lägenhetsbyggnader blivit tomma. Liksom i Pålsboda. Öppen planlösning?


"I de belgiska skogarna finns hemligheter som får oss svenskar att tappa andan." T.ex slottet Chateau Miranda.


Ofattbart tak. Förstå att det här är övergivet och förfallet.


Den lokala adelsfamiljen Liederkerke de Beaufort huserade i slottet som byggdes mellan 1850-1907.


Svenska företaget Yxhult-Ytong producerade bl.a betongblock som senare skulle visa sig vara kraftigt radonhaltiga. Här syns styrelserummet... 1955.


Tänninge Hotell i Tänndalen, Härjedalen, har stått tomt sedan 2002.


Det är som om ett obotligt virus har slagit till, som i filmen 28 Days Later. Spöklikt.


Turisthotellet Marstrand, byggd 1910, har inget isolerings- eller värmesystem. Eftersom det bara användes 3 månader om året - Juni, Juli, Augusti.


Men det stog sig i 90 år. Det här är säkert ingen lampa man kan finna på blocket.


Under 1970 startades ett blomhandelsföretag kallat Buketten utanför Eskilstuna. Undrar om inredningstrenderna var trä, grönt och blommigt, eller om det bara var en koppling till företaget? Kylskåp, dörrar, glasrutor, kakel - ALLT var blommönstrat och grönt!


Flottbasen Karosta vid den lettiska kusten. Makalös byggnad med makalöst tak.


Alla bilder och historik lånade av Jan Jörnmark. Se hans sida för mer bilder.

Kryssning i bilder

Tänkte jag kunde köra lite off topic med att posta lite bilder från kryssningen.

Det blev en 40 tim till Helsingfors med Silja Line Symphony. En stor, fin och fräsch båt.


Blev en hytt med utsikt över "Östersjöns längsta nöjesgata", Promenaden, som är 140m lång.


Utsikten från fönstret var fin, med växlande ljussättning.Taxfree nästa! Där fanns choklad med röv-smak. ;-) Passande.
Godis och alkoläsk var snordyrt, vadå skattefritt? En Bacardi Breezer kostade 27 kr (jämfört med 20 kr på land i Sverige)!


Vy över promenadgatan.


Över promenadgatan var det uppvisning av akrobater.


Efter en del skattefri alkohol bjöd min vän på dansshow ute i kylan. Han varken är speciellt pigg på att bli fotograferad eller dansa när han är nykter. Får se om han ber mig ta bort bilden... ;-)


Hela båten kryllade av unga människor som hade en "avslutningsfest" för avklarad utbildning - alla skulle bli besättningsmän på kryssningsfartyg. Så det var bra drag på ditvägen.


Efter detta följer minnesförlust för min del och några censurerade (ej minnesvärda) bilder. ;-) Dagen efter blev jag sängliggande mest hela tiden. Båten stog i Helsingfors hamn 7 timmar, men pga mig blev det ingen tur genom stan. Men vi gick i land en snabbis åtminstone... vädret sög ändå.

Vi förevigade vårat 2-minuters besök på finsk mark.


På hemvägen blev det att äta gott. Och festa igen... lite lugnare.

Bio i badet

I det "stora" (större) badrummet har det inte hänt mycket sen sist jag påbörjade målning av en kakelbård. Belysningen/badrumsskåpet är dessutom nedmonterat pga den "pågående målningen"...... så rummet används inte alls, vi har bara tvättkorgarna där. That's it. Men det har i alla fall monterats ett badkar, istället för den enkla dusch som var.

Och det är ju så mysigt att tända lite ljus och krypa ner i ett varmt bad ibland. Och häromdagen läste jag i Isabelle Hallings blogg att hon ställde sin laptop bredvid badkaret för att kika på film. Vilken bra idé, tyckte jag, vi har ju också en laptop. Så ikväll tändes det ljus och kikades på film (Bank Job, bra förövrigt) i badet, med datorhögtalare inkopplade för maffigare ljud. En skål godis, lite Toblerone sen kryssningen, och en iskall cola... perfekt!


Bio i badkaret var mysigt. Kompletterat med godis, choklad och iskall läsk.


Obs! Vatten och elektriska apparater kan innebära livsfara, så var aktsam! Du vill inte tappa ner en elektrisk pryl i badet som leder 230V och en massa dödliga Ampere genom din kropp. Visst har du väl sett i skräckfilmer när någon blir kokt potatis i badkaret pga att en mördare slänger ner en hårfön i vattnet? ;-)


Follow tendency
RSS 2.0
BlogRankers.com

Shopping och Mode
Blogglista.se
Reggad på Commo.se
Bloggparaden
Hem & Trädgård bloggar
Topplista Favoritlistan.se